Как работи капиталът и икономическата машина

Научи как как работят икономическите процеси в дълбочина и изгради стратегическо и практическо мислене за подобряване на твоето финансово благосъстояние чрез различни активи.

Начало07.03.2022
Край30.12.2022
(4.7)

Цели на курса

В този курс ще научиш:

- Ръст, пазарни корекции и изкривявания
- Балони и икономически кризи
- Как се реагира на криза
- Какво се случва в икономиката от 2008 г. насам
- Как ще продължи кризата след COVID-19
- Ролята на печалбата и загубата. Защо Безос е богат?
- Защо вървим към нефалиращи предприятия
- Как можем да имаме съзидателно разрушение
- Какво са парите и как възникват
- Бартер и двойното съвпадение на нуждите.
- От мидички до биткойн.

Информация за курса

Курсът е съставен от Видео Уроци

Изпит и Сертификат

*Индивидуалните курсове извън програмата на InvestPRO включват изпит, ако участникът желае да получи Сертификат за допълнителна квалификация.

*Полагането на изпит е по желание на участника.

*Изпитът няма фиксирана дата за явяване. Всеки участник извън основната програма може да направи изпита по свое усмотрение до края на учебната година - 30.12.22.

Неограничен достъп до 30.12.2022 г.

Всеки участник, закупил индивидуален курс от програмата, разполага с неограничен достъп до лекциите и ще може да ги гледа неограничен брой пъти в РАМКИТЕ на провеждането на InvestPRO.

Лекциите ще са отворени за гледане до 30.12.2022 г., като след това достъпът до тях се СПИРА заради предстоящо обновяване на съдържанието в курсовете.

За Начинаещи

За начинаещи, които прохождат в сферата на инвестициите и личните финанси и имат нужда от конкретни теоретични и практични знания, с които да разберат по-добре причините за икономическите промени.

За Напреднали

За напреднали, които искат да затвърдят и обновят своите икономически знания, както и да научат повече информация за икономическите тенденции в средносрочен план и тяхното влияние върху цените на определи класове активи.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТ:

1/ Кои са причините за формирането на икономически кризи и мании

2/ Кои са правилните начини да реагираме в криза, за да запазим благосъстоянието

3/ Какво се случва в икономиката от 2008 насам и до какво е най-вероятно да доведе

4/ Кои ще бъдат активите, в които най-вероятно ще се съхранява стойност в бъдещето

5/ Защо вървим към нефалиращи предприятия и какво означава това за икономиката, инвестициите и парите.

ПРАКТИЧЕСКА ЧАСТ:

1/ Ще разбираш по-добре взаимовръзките в икономиката и ще изградиш ефективен начин на мислене, който ще ти служи цял живот.

2/ Ще разпознаваш тенденциите и циклите в икономиката, които пряко влияят върху инвестициите.

3/ Ще научиш какво влияе пряко върху печалбите на компаниите, за да можеш в последствие да разбираш какви ще са финансовите ефекти от определени политически решения (пр. повишаване на данъци, мита и т.н.)

ЛЕКЦИЯ #1

Какво е икономиката и защо се изучава?


Видео 1 - Представяне на курса и лектора

Видео 2 - Наука ли е икономиката?

- За какво можем да разчитаме на икономиката?
- Защо икономистът не е предприемач?

Видео 3 - Каква е целта на икономиката?

- Ще си говорим за ограниченост на ресурсите, човешко действие, задоволяване на нуждите, алтернативни разходи и невидими ръце.

Видео 4 - Колко е богат светът?

- Брутен вътрешен продукт (БВП), нетно богатство, бедност и средна класа – ще са в нашия фокус.

ЛЕКЦИЯ #2

От стопанството на Робинзон Крузо до Уолстрийт


Видео 1 - Потребителски и производствени стоки.

- Защо се казва капитализъм?
- Права на собственост и времеви предпочитания

Видео 2 - Фактори на производство

- Земя, труд и капитал.
- Теорията на капитала среща иновациите.

Видео 3 - Доходи, спестявания и инвестиции

- Дефиниции и функция в модерната пазарна система.
- Откъде идва хокейният стик на човешкото благоденствие?

Видео 4 - Какво са парите?

- Как възникват и за какво служат парите – от мидички до биткойн

ЛЕКЦИЯ #3

Цени и пазари


Видео 1 - Функция на цените

- Търсене и предлагане, откъде идва стойността. Цените като носител на информация. Теории за знанието на Фридрих Хайек и Лудвиг фон Мизес.

Видео 2 - Роля на печалбата и загубата

- Защо Джеф Безос е богат? Какво са зомби компании? Как работи съзидателното разрушение?

Видео 3 - Пазарни изкривявания и корекции

- Балони и икономически кризи. Бизнес цикъл. Как се реагира при рецесия?

Видео 4 - Какво се случва от 2008 г. насам?

- Как ще продължим след Ковид-19? Още ли сме в криза?

ЛЕКЦИЯ #4

Макро поглед – пари, банки и кредит


Видео 1 - Кредит и лихва

- Функция на банковата система. Дълг – от потребителски до суверен.

Видео 2 - Инфлация

- Откъде произлиза инфлацията, как се мери и защо е важна

Видео 3 - Централни банки

- Как се управлява паричното предлагане
- Какво е основен лихвен процент

Видео 4 - Заключение

- Най-важното, което трябва да запомним

ЛЕКЦИЯ #5

Новото време

Видео 1 - Светът през 2022

- От Ковид-19 към несигурно възстановяване

Видео 2 - Инфлационни рекорди

- Временната инфлация, която „никой не очакваше“

- Докога ще се повишават цените?

Видео 3 - Прогнози и очаквания

- Какво предстои в близък и средносрочен план?

- Дългосрочните макро тенденции

Мога ли да се запиша само за този курс, а не за цялата програма?

До 07.03.22. ще бъде отворено записването за цялостната програма InvestPRO, в която се включват 13 подробни онлайн курса.

След началото на програмата (7 март), всички курсове ще бъдат отворени за външни участници, които ще трябва да заплатят индивидуална цена за участие във всеки отделен курс при неговото стартиране.

*Индивидуалните курсове извън програмата на InvestPRO включват изпит, ако участникът желае да получи Сертификат за допълнителна квалификация.

Какво съдържа този курс?

Курсът съдържа обучително съдържание за начинаещи и напреднали, което се провежда само онлайн в платформата на InvestPRO чрез предварително записани лекции (видео уроци) от лекторите, под формата на презентации и how-to видеа, които показват стъпка по стъпка как се практикува теорията в курса.

Съдържанието на лекциите ще обхване теория, терминология, методология и практически похвати за начинаещи, както и примери и анализи от практиката.

Ще се предаде теория, терминология, методология и практически похвати за напреднали, както и разглеждане на примери от практиката и преподаване на работещи стратегии, тествани от лектора в неговата практика.

Всяка лекция ще бъде разделена на малки видеа по конкретни теми, които ще бъдат подредени в определен ред (playlist), което дава възможност за по-фокусирано предаване на знания от страна на лектора, както и по-лесно консумиране на съдържанието от страна на участника.

Достъп до видеата има всеки, който участва в цялостната програма на InvestPRO или е закупил съответния единичен курс.

Докога ще имам достъп до лекциите в курса?

Всеки участник в цялостната програма или в индивидуален курс ще има неограничен достъп до лекциите и ще може да ги гледа в рамките на провеждането на програмата InvestPRO.

Достъпът до лекциите ще бъде отворен до 30.12.2022 г., като след това достъпът до тях се спира заради предстоящо обновяване на съдържанието в курсовете.

Всеки участник ще има възможност да поднови своето участие в цялостната програма с 50% отстъпка и ще получи достъп до обновените лекции и предстоящите нови курсове.

Стоян Панчев

Изп. Директор на Експертен Клуб за Икономика и Политика

Стоян Панчев е макроикономист и полиси анализатор, занимаващ се със стопанска политика от 2011 г. Той е основател и председател на Българско либертарианско общество, съосновател и изпълнителен директор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Стоян е работил в Института за пазарна икономика (ИПИ) в София, Institute of Economic Affairs в Лондон и The Atlas Network във Вашингтон (където е първият избран за програмата Smith Fellowship). Носител на Bastiat Scholarship за участие в програмите на Cato Institute във Вашингтон през 2015 г.

Oт 2014 до 2018 г. е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски“, където е асистент на доц. Красен Станчев и води ,"Упражнения по макроикономика" и "Теория на обществения избор".

Редовен медиен коментатор по различни икономически теми с над 100 участия в национални телевизии, радиа и преса през последните три години. През 2020 г. е автор или съавтор в изследвания за ефекта от доброволното изпълнение върху стопанския оборот за прилагането на модела на McKinsey върху инвестициите в здравеопазване на България до 2040 г. за последствията от влизането на лева в ERM II.

Стоян Панчев в лектор в курса "Как работи капиталът и икономическата машина".

Оценки на участници

4.7 / 5
(274)
(76)
(13)
(4)
(0)

Отзиви на участници

Еми Иванова

Имаше доста полезен материал, с който ни въведе във финансите. За мен беше малко ,,сух", но е ,,финанси" и доста терминология. Все пак благодаря на г-н Стоян Панчев за структурирания курс и за това, че ни го поднесе може би колкото е възможно по-лесно.

Александър Шишков

Уникален курс, пълен със стойностна информация особено за човек, който не е учил в тази сфера. Напълно оправдава всяка стотинка, похарчена за него. Лекторът дава и се е опитал да направи ясни примери на една доста сериозна тема и наука. Само да имаше такъв курс преди 10 години ...

Ангелина Цвяткова

Винаги ми е било интересно да слушам г-н Панчев, но курсът не отговори на очакванията ми. Форматът, който аз очаквах, открих едва в лекция 4 - практически съвети и анализ на реални ситуации, подкрепени с малко теория. В първите три лекции имах чувството, че аудиторията е силно подценена. Разглеждаха се базови икономически теории и курсът много ми напомняше университетските лекции. Очаквах практиката да ме накара да жадувам за повече теория, както г-н Панчев казва. :) За мен е практически невъзможно, курсът да е подходящ и за хора с минимална икономическа култура, и напреднали инвеститори. Знам, че не искате да връщате никого, но така се сваля общото ниво и като цяло качеството на курса. Помислете върху това. Иначе харесвам инициативата и бизнес идеята ви и съм сигурна, че като цяло курсът ще ми бъде много полезен. Благодаря! Много силен старт!

Боян Антов

Курсът съдържа много синтезирана информация, поднесена по абсолютно достъпен начин. Силно препоръчвам за начинаещи, а и за хора с вече натрупани знания в сферата на икономиката. Абсолютно надмина очакванията ми.

Боян Бонев

Добре събрана информация, която да даде основата предвид времето, с което разполагаме. Като абсолютно начинаещ ми хареса, че лекторът обяснява на достъпен език с лесно разбираеми примери.

Боян Дуков

Добре е балансирано между основните икономически термини, нужни на начинаещите и онези, които все пак имат някакво познание по микро и макро икономика

Валентина Дерменджиева

Стоян Панчев е направил изключителен модул. С умението си да структурира добре и да разказва по толкова интересен начин такава суха материя, модулът е подходящ (да не кажа задължителен) за всеки, който живее в условия на пазарна икономика. От този модул научих повече, отколкото през средното и висшето си икономическо образование. Адмирации и благодарности за модула!

Ваня Стоева

Сбита информация. Добре представен курс на много достъпен език.

Васил Кузмов

Курсът беше изключително интересен и много полезен. Материалът беше много добре обяснен, презентациите са отлично структурирани, като също така бяха дадени и много примери. Лекторът представи материята също много увлекателно. Курсът дава много добра подготовка, ако човек иска да се занимава с инвестиране, а информацията на микро- и макроикономическо равнище трябва да може да бъде разчетена, разбрана и анализирана правилно от всеки бъдещ инвеститор.

Величко Таков

Полезен курс. Интересен лектор. Интересен поглед над икономическите процеси и закономерности. Различни гледни точки, даващи доста материал за размисъл.

Веселин Матеев

Стоян Панчев е изключително ерудиран и проницателен учител с неповторим талант в поднасянето на материала по увлекателен и разбираем начин. Продължавам да следя с интерес неговите публикации и изяви.

Вили Христова

Първият модул е въвеждащ и поставящ основите на икономиката. Четирити лекции ме запознаха с основните икономически термини, както и най-важните феномени, които са се случили през последните години.

Виолета Найденова

Изключително приятно съм изненадана от професионалния опит на лектора и от начина, по който е успял да синтезира най-важното от 3 университетски курса в няколко видео урока. Съдържанието е поднесено интересно, темите са актуални, а примерите са от живия живот. Курсът дава знания, които допринасят за една по-висока критичност относно политическите решения, свързани с икономиката на страната, и информиран прочит на данните от националната и европейската статистика по отношение на икономическите показатели.

Вадимир Илиев

Чудесно представяне особенно за хора с ниска икономическа култура. Изключително полезна информация, позовляваща една малко по-трезва оценка и с по-голямо разбиране поглед към заобикалящата ни икономическа и политическа реалност. Добре премерен курс, засягащ множество, но свързани помежду си теми на достъпен език с разбираеми примери и препратки към заобикалящата ни действителност.

Георги Аргиров

Както е казал Робърт Кийосаки ,,най-добрата инвестиция е да инвестирате в себе си", тоест да инвестирате в образованието си, което след време ще се отплати. Аз мисля, че този курс ни дава точно такава възможност. Благодарен съм на Investpro за възможността, която ми предостави. Курсът е подходящ за всеки, който иска да се развива в света на финансите, по скоро на личните финанси и не само това. На курсистите ще им се изяснят неща, свързани с финансите в световен мащаб. Лекторите са големи професионалисти и има какво да се научи от тях и занапред. С удоволствие бих се записал на още един курс, ако има такъв, разбира се, за да се надграждаме в сферата на финансите. Благодаря на организаторите и лекторите за познанието, което ни давате, невежеството е една от най-големите отрови на човешкия ум. Чрез вашия курс хората ще направят важна крачка към познание, с което да помогнат на себе си и близките си. Благодаря още веднъж и успех!

Гергана Василева

Ако човек никога не се e сблъсквал с това как работи капиталът и икономическата машина, то курсът е една добра основа да направи това. Ако човек има вече някакви теоритични и професионални икономически познания, то курсът е още един повод да надгради същите чрез дискусии, нови източници на информация и нови интересни гледни точки. Препоръчвам курса заедно с неговия лектор!

Десислава Колева

Като човек, който професионално е далеч от тази материя, считам, че получих основни знания за макроикономическите процеси, поднесени по разбираем начин. Лекциите бяха добре систематизирани, лесно усвоими и с практическа насоченост. Нямах никакви проблеми с разбирането на тази иначе сложна материя. Мисля, че след първия модул от курса бих могла да разчитам и разбирам по-ясно значението на някои политически решения и евентуалните им последици. Беше ми много полезно. Благодаря на организаторите и на Стоян Панчев!

Димитър Георгиев

Синтезиран курс, обхващащ основните макроикономически показатели и тяхната връзка със съвременната икономическа конюнктура. Разглеждам курса като елемент от всичките останали курсове и се надявам след приключването им да обогатя знанията си в един по-широк аспект! Благодаря на лектора Стоян Панчев! :-)

Димитър Найденов

Курсът беше полезен както за навлизащи в икономиката, така и за по-напреднали. Имаше суха теория, но не прекалено, хубавото е, че е практически насочен. Харесаха ми тезите за пенсионните системи и балоните, както и за скритите статистики.

Екатерина Бакалова

Стоян Панчев представи блестящо едно модерно синтезирано и богато съдържание за това как работи икономическата машина. Той умело препуска през концепции, теории и икономическа история, вкл. анализ на най-нови събития в икономическия живот на България, Европа и света. Хубавото е, че не се страхува да изкаже и защити невинаги популярните си гледни точки и да създаде смислени стимули за собсвено проучване от страна на участника в курса. Методът на преподаване на Стоян Панчев превръща иначе суховатата материя в интригуваща и събуждаща допълнителен интерес.

Жан Ильов

Изключително ефективно синтезирана информация в малък период от време, която залага солидни основи за разбиране на икономиката като специалност и банките като структура. Умен и информиран лектор с желание да сподели разговор с всекиго и да защитава това, което вярва, че е добро за страната ни. :)

Иван Назъров

Като абсолютно начинаещ в областта мога смело да кажа, че успях да разбера и усвоя информацията, представена в курса. Курсът е добре структуриран и поставя добър фундамент за по-нататъшно развите и трупане на знания в областа на инвестирането. Стоян Панчев е много добър лектор. Умее да държи фокуса върху темата. Всяка една лекция беше добре изградена и много добре представена. Много ми хареса, че споделя личните си възгледи, като не ги натрапва и оставя широко отворена врата на курсистите да изградят свои възгледи. Изключително отзивчив на всеки зададен му въпрос.

Милан Русев

Очакванията ми за курса бяха, че ще е супер повърхностен и за начинаещи. Наистина беше за начинаещи, но въпреки това имаше доста материал в него и лекторът се раздаде на макс. Заслужава си

Милен Бандаков

Курсът "Как работи капиталът и икономическата машина" за мен беше малко скучен (като всяка теоретична основа), но като цяло беше добре поднесен и разнообразен с различни графики от лектора Стоян Панчев.

Николай Николов

Изключителен професионалист с приковаващи вниманието и интереса методи на презентиране! Информацията е представена по достъпен и лесен начин, съчетаваща както теоретичната основа, необходима за проследяване на цялостния процес, така и практическата насоченост към актуалната икономическа картина на международно, европейско и национално ниво! Дори и да съм преминавал през отделните теми по време на своето образование, настоящите лекции ми помогнаха да допълня, надградя и затвърдя знанията и уменията си в практически аспект! Чест за мен е, че преминах това обучение и имах възможността да се срещна с толкова ерудиран икономист. Адмирации!

Нурджихан Карамехмедова

След първия модул все още е рано да се даде оценка на целия курс по отношение на съдържанието и ефекта на обучението, но определено организацията на обучението е на много високо ниво - ел. модул за участниците е лесен за ползване, организаторите изпращат периодична информация с напомняне за следващите стъпки по време на обучението, търси се обратна връзка от участниците. Лекторите са подбрани много подходящо. Те са специалисти с висока квалификация и най-вече широк опит, което ще спомогне за предаване на практическа информация на участниците, което е най-ценното в курса. В днешно време навсякъде изобилства от информация, но много е важно тя да бъде структурирана и практически насочена и курсът цели точно това.

Тодор Тодоров

Курсът е много полезен за хора, които навлизат в сферата на инвестициите на личните финанси и инвестирането. След като го завършите, със сигурност ще подобрите финансовата си грамотност. Ще добиете представа как да анализирате и разбирате макро трендовете в икономиката.

Цена: 300 лв.

  • до 8 часа продължителност
  • Видео уроци онлайн
  • За начинаещи и напреднали
  • Презентации за сваляне

Цена:300 лв.

Запиши се

МЕДИИТЕ ЗА НАС

Водещи медии отразиха уникалността и полезността на нашата обучителна програма

Стани InvestPRO!

Научи практически стратегии за спестяване, инвестиране и управление на личните финанси с помощта на едни от най-доказаните практици в България.

ЗАПИШИ СЕ СЕГА

Инвестирай умно!

последвай ни

Свържете се с нас:
089 983 82 62